travel@ola.ua Київ
Перейти к поиску тура

Екзотичні фрукти Таїланду

Вибираючи тури в Таїланд, багато хто мріє лише про пляжний відпочинок, мальовничі види та розваги. І лише потрапляючи до цієї екзотичної країни розуміють, що опинилися ніби на іншій планеті: більшість фруктів мають настільки незвичайний вигляд та смакові якості. У тайських фруктів, як і в наших, є сезонність, але вона досить умовна, і практично всі фрукти можна знайти у будь-яку пору року, просто не в сезон вони можуть коштувати дорожче. Різновидів фруктів дуже багато, і все відразу просто неможливо спробувати, до того ж про особливості їхнього впливу на організм краще знати заздалегідь, щоб уникнути неприємних сюрпризів. Які фрукти варто спробувати у Таїланді? Окрім екзотичних, але вже досить звичних для нас ананасів, бананів, лаймів та жовтих кавунів, у списку тайських фруктів ще багато незвіданих для нас плодів. Давайте розглянемо найпопулярніші фрукти Таїланду.

Гуава

Гуава (Farang) – зовні нагадує яблуко зі зморшкуватою шкірою, дозріває цілий рік. Смак трохи в'яжучий, від кислуватого до солодкого. Фрукт їдять разом із шкіркою, порізавши на часточки і вирізавши м'які кісточки. Їдять у натуральному вигляді, із сіллю та цукром або у складі салатів. Гуаву іноді називають найкориснішим фруктом на планеті. Вона сприяє поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту та серця, а сушені плоди не втрачають своїх властивостей. Корисні також чаї з листя гуани, які допомагають при розладах шлунка, дизентерії, запаморочення.

Гуава

Дуріан

Дуріан (Too-Ree-An) - мабуть, найпопулярніший і неоднозначний тайський фрукт. Ті, хто все-таки зважився спробувати його, незважаючи на насичений відштовхуючий запах, зможуть гідно оцінити його незвичайний, ні з чим незрівнянний смак. За це дуріан ще називають «смак раю та запах пекла». Через запах дуріану його забороняють вносити в готелі та інші громадські місця. Дуріан можна купити в обробленому та упакованому вигляді, але це коштуватиме вдвічі дорожче. Фрукт містить безліч корисних речовин та вітамінів, але є й деякі протипоказання. Його в жодному разі не можна вживати з алкоголем, не рекомендується він гіпертонікам, тому що підвищує тиск, а також вагітним і тим, хто годує. Сезон: з травня до серпня.

Дуріан

Джекфрут

Джекфрут (Kha-Nun) – один із найбільших плодів у світі, вага фрукта може досягати 35 кг, сезон – цілий рік. Як правило, продається очищеним та розфасованим, оскільки цілий з'їсти практично неможливо. Це соковитий та солодкий фрукт, усередині якого є крохмалисті кісточки. Кісточки можна купити в запеченому або вареному вигляді, за смаком вони нагадують квасолю та каштани. Джекфрут дуже поживний, містить вітамін А, сірку, кальцій, калій та фосфор. Крім того, у його складі до 40% вуглеводів, що більше, ніж у нашому хлібі.

Джекфрут

Карамбола

Карамбола (Ma-Fuang) – невеликий жовтий або зелений фрукт, зовні схожий на болгарський перець, а в розрізі – на зірку, за що ще називають star fruit, тобто зоряний фрукт. Сезон: з жовтня до грудня. Плоди не потрібно чистити, вони просто нарізаються часточками. Смак у фрукта в міру солодкий, квітковий. Як і інші корисні фрукти Таїланду, має свої переваги: містить багато вітаміну C, фосфор, залізо та інші важливі елементи, використовується для зняття похмільного синдрому і для зниження тиску, має заспокійливий ефект. Протипоказаний людям із виразковою хворобою.

Карамбола

Лонган

Лонган (Lam-Yai) – невеликий фрукт, що зовні нагадує горіхи, зі світло-коричневою шкіркою, яка легко зчищається. Сезон дозрівання – з червня до серпня. Фрукт був привезений до Таїланду з Китаю, де його називають «око дракона». Дуже ароматний, соковитий та солодкий фрукт, усередині якого знаходиться неїстівна кісточка. Їдять лонган у свіжому вигляді, іноді подають у складі десертів, а напої з цього фрукта добре втамовують спрагу та освіжають. У лонгані є вітамін С, кальцій, залізо, фосфор та безліч кислот, які особливо корисні для шкіри. Однак зловживати цим фруктом не варто, тому що у великих кількостях може призвести до підвищення температури.

Лонган

Лічі

Лічі (Lin-Chi) – невеликий фрукт з червоною бугристою шкіркою та білою м'якоттю з терпко-солодким смаком. Сезон: з квітня до червня. У Таїланд цей фрукт потрапив із південного Китаю, тому його ще називають китайською сливою. Продається зазвичай неочищеним, шкірку можна легко зняти самостійно, також слід вийняти кісточку. Лічі дуже багатий на вітаміни групи B і безліч корисних елементів. Рекомендується при анемії, атеросклерозі, високому рівні холестерину в крові та для нормалізації цукру в крові при діабеті. Тим не менш, дітям краще давати не більше 100 г личі на день, щоб не спровокувати алергію.

Лічі

Мангостин

Мангостин (Mong-Khut) – фрукт, що зовні нагадує невеликі круглі баклажани. Сезон: з травня до жовтня. Таїланд – світовий лідер із вирощування цього тропічного фрукта. Під шкіркою плоду знаходяться соковиті білі часточки, що мають незвичайний солодкувато-терпкий смак. У деяких часточках можуть бути кісточки. Корисні властивості екзотичних фруктів не варто недооцінювати. Так, наприклад, мангостин є багатим джерелом вітамінів C і B, фосфору та кальцію. Крім того, вважається, що Мангостин надає омолоджуючий ефект на організм, зміцнює імунну систему, покращує пам'ять.

Мангостин

Манго

Манго (Ma-Muang) – один із найпопулярніших фруктів не лише серед туристів, а й у самих тайців. За цю популярність манго називають ще «яблуком тропіків». Сезон триває цілий рік, але пік урожаю припадає на період із квітня по червень. Плоди манго - овальної форми, з гладкою шкіркою зеленого, жовтого або червоного кольору. Зелений манго в основному використовується тайцями у національних стравах та салатах. Шкірка плода легко очищається, під нею знаходиться жовто-жовтогаряча м'якоть з кісточкою всередині. Манго дуже соковитий та ароматний, смак варіюється від солодкого до кислого, залежно від сорту та ступеня зрілості. Фрукт багатий на вітаміни, залізо, фосфор, корисний для травлення, роботи серцево-судинної системи. Але будьте обережні: у великих кількостях може спричинити проносний ефект.

Манго

Нойна

Нойна (Noi-Na) – округлі плоди цього фрукта схожі на яблука з бугристою поверхнею, блідо-зеленою шкіркою та легким хвойним ароматом. Інші назви – цукрове яблуко, сметанне яблуко. Сезон: з червня до вересня. На смак також нагадує яблуко, тільки дуже солодке. Вживають фрукт свіжим, зі спеціями, як морозива. У плодах нойни багато вітаміну C, кальцію, амінокислот. Фрукт може мати противірусний, протимікробний, протигрибковий ефект. Корисні також кора і листя нойни, які використовують як антиспасматичний та заспокійливий засіб, допомагають при кашлі, грипі, астмі, гіпертонії. Однак занадто захоплюватися фруктом не слід: на думку деяких вчених з Латинської Америки постійне зловживання в їжу нойни може підвищити ризик розвитку хвороби Паркінсона.

Нойна

Папайя

Папайя (Ma-La-Go) – досить великий фрукт довгастої форми, що нагадує дуже яскраві кабачки. Сезон триває цілий рік. Усередині плоду - соковита помаранчева м'якоть з безліччю дрібних насіння, які не їдять. Смак папайї змінюється залежно від зрілості плода: спочатку вона терпко-кисла, а згодом стає солодкою. Папайя містить велику кількість вітамінів та заліза, корисна для роботи травної системи, нормалізує рівень цукру в крові та кислотність шлунка, сприяє загоєнню виразок, хорошій роботі печінки.

Папайя

Пітайя

Пітайя або драконів фрукт (Geow Mangon) – дуже гарний плід, що потрапив до Таїланду з Австралії. Є не фруктом, а плодом кактусу. Сезон: цілий рік. Пітайї можуть бути червоного, рожевого або жовтого кольору, шкірка із загнутими пелюстками нагадує луску дракона. М'якуш плоду білий або бордовий з безліччю дрібних чорних насіння. Смак схожий на ківі, але м'якший. Для споживання фрукт зазвичай розрізають на дві половини вертикально, а потім м'якуш вичерпують ложкою або розрізають на часточки, як диню. Шкірка неїстівна. Пітайя корисна для серцево-судинної системи та щитовидної залози.

Пітайя

Помело

Помело (Som-O) – найбільший цитрусовий фрукт. Сезон триває цілий рік. На смак швидше схожий на апельсин, хоча зовні нагадує жовто-зелений грейпфрут. У Таїланді помело прийнято їсти, вмочивши часточки в суміш спецій із солі, цукру та червоного перцю. Поєднання досить незвичайне, але багатьом, хто ризикнув спробувати, дуже подобається. Плоди містять вітамін С, аскорбінову кислоту, антиоксиданти, ефірні олії та особливий ліполітичний фермент, що допомагає розщепленню жирів. Не рекомендується вживання помело під час лікування медикаментами, оскільки фуранокумарини у його складі можуть посилювати дію лікарських засобів у кілька разів.

Помело

Рамбутан

Рамбутан (Ngo) – невеликі круглі плоди мають досить кумедний вигляд через те, що червона або жовта шкірка покрита твердими зеленими волосками. Сезон триває з травня до вересня. М'якуш має приємний солодкий смак, усередині знаходиться кісточка, яка також їстівна і нагадує за смаком жолудь. М'якуш їдять у сирому вигляді або використовують як начинку для пирога. Популярні в Таїланді також джеми, сиропи, соуси та морозиво з рамбутану. Фрукт корисний для шкіри, травної системи, має очищувальний ефект.

Рамбутан

Рожеве яблуко

Рожеве яблуко або малабарська злива (Chom-Phu) – фрукт, не дивлячись на назву, що має мало спільного з яблуком, зовні виглядає як дзвоник червоного або зеленого кольору. Сезон: з квітня до червня. М'якуш плода - хрумка і солодка, має солодкий запах, що нагадує аромат троянд. Фрукт їдять неочищеним, використовують для виготовлення джемів та желе, додають у м'ясні страви. Дуже любимо дітьми, а в охолодженому вигляді чудово втамовує спрагу. Корисний своєю антимікробною дією, регулює кров'яний тиск, допомагає при застудах.

Рожеве яблуко

Салак

Салак (Rakum) – за зовнішній вигляд фрукта з його червоно-коричневою шкіркою, покритою дрібними колючками і нагадує зміїну луску, салак ще називають «зміїним фруктом». Сезон: з червня до серпня. М'якуш має досить сильний кисло-солодкий смак, який складно з чимось порівняти. Краще купувати очищений фрукт, тому що самостійно позбутися шкірки в колючках зможе не кожен. У м'якоті міститься багато таніну, що знімає запалення зі слизової оболонки кишечника і допомагає при боротьбі з патогенною флорою.

Салак

Тамарінд

Тамарінд (Ma-Kham-Wan) - відноситься до сімейства бобових, тому зовні нагадує великі стручки квасолі. Сезон триває з грудня до березня. М'якуш тамаринда темно-вишневий, з твердими кісточками всередині. Зелені плоди кислі на смак та використовуються у приготуванні гострих страв. Стиглі плоди солодкі. Фрукт їдять у сирому вигляді, варять із нього напої, які чудово освіжають у спеку, і продають у сушеному вигляді. Тамарінд містить кальцій, вітаміни та мінерали. Має проносний ефект.

Тамарінд

Найчастіше тайські фрукти можна купити в очищеному та нарізаному вигляді. Незважаючи на те, що такі фрукти коштують дещо дорожче, це дуже зручно для новачків, адже часто не зовсім зрозуміло, як очистити екзотичний фрукт та які його частини є їстівними. Як правило, разом із фруктами можна купити і суміш спецій (сіль, цукор, перець), з якою вони традиційно вживаються.

Комментарии

0 комментария

Спасибо за Ваш отзыв!