travel@ola.ua Київ
Перейти к поиску тура

Тайська кухня

Національна кухня Таїланду дуже різноманітна і часто поєднує продукти, які на перший погляд здаються непоєднуваними. Специфіка тайської кухні визначається не лише кліматом та різноманітністю овочів, екзотичних фруктів , морепродуктів, спецій, а й культурними впливами сусідніх країн. Кухня Таїланду поєднує в собі гостроту та любов до прянощів індійської кухні з логічністю та якістю китайської, при цьому залишаючись абсолютно унікальною та самодостатньою.

Основа тайської кухні та головний інгредієнт більшості страв – рис. Він може бути двох видів: клейкий, який вручну скочують у колобки, та обсмажений, який виступає як гарнір для інших страв. Інший популярний продукт харчування, що містить страви тайської кухні, – локшина. Найчастіше зустрічаються тонка рисова локшина, жовта яєчна локшина, пшенична локшина, локшина з борошна бобів мунг або товста ситна локшина.

Також не менш характерним для кухні Таїланду є використання всіляких соусів, часом дуже екзотичних для нас. Найпоширеніші тайські соуси – соус на основі каррі та тайський рибний соус. Популярні також kaeng phet (легкий та гострий соус з перцем чилі, часником, листям лимона, коріандром, лаймом та іншими інгредієнтами), kaeng massaman (соус з корицею, мускатним горіхом та арахісом), kaeng kheow waan (дуже о) багато інших. Ще одним незмінним атрибутом тайської кухні є кокосове молоко, покликане пом'якшити гостроту та різкий смак інших складових страв.

Тайські страви відомі на весь світ своєю неймовірною гостротою. Тому, якщо Ви не хочете провести всю вечерю у сльозах, радимо під час замовлення попросити приготувати страву ноу спайсі (no spicy) або літл спайсі (little spicy). Повірте, навіть з урахуванням цього прохання їжа буде досить гострою. Самі тайці радять гостру їжу не запивати водою, а заїдати рисом, який часто спеціально для цього подається на окремих тарілках.

Гармонія, що панує в культурі Таїланду, перенеслася і на кулінарні уподобання тайців. Основний принцип тайської кухні – баланс п'яти смаків: гострого, кислого, солодкого, солоного та гіркого. За гостроту страв кухні Таїланду відповідає перець чилі, кислий смак забезпечують лайм, лимон, оцет, незрілі ананаси або манго, насолоду тайським стравам надають цукрова пальма, цукрова тростина або фрукти, солоний смак досягається за допомогою рибного соусу, який замінює характер. кухні соєвий соус, а гіркуватість додають гіркі огірки ma-ra.

Мандрівники, які вперше вирушають у тури до Таїланду, знають, що спробувати в Таїланді потрібно встигнути багато, але що саме? Давайте розглянемо найпопулярніші тайські страви.

Суп Том Ям – візитна картка тайської кухні. Це кисло-гострий суп на кокосовому молоці з додаванням грибів, томатів, лимонника, листя лайма. Залежно від інгредієнтів існує кілька різновидів цього дивовижного супу: tom yum kung з креветками, tom yum pla з рибою, tom yum kai з куркою, а також tom yum thale або tom yum po taek з морепродуктами. Дуже багато туристів, провівши відпочинок в Таїланді, забирають із собою набори засушених продуктів для Том Яма як тайські сувеніри , щоб мати можливість готувати цей суп вдома.

Пад Тай (Pad Thai) - смажена локшина, класика тайської кухні. Варена рисова локшина обсмажується з горіхами, яйцем, тофу, зеленою цибулею, паростками квасолі, перцем чилі, часником, соком лайма та рибним соусом. Готовий Пад Тай можуть посипати арахісом, додавати до нього цукор чи оцет.

Сом Там (Som Tam) – один із найзнаменитіших тайських салатів. Цей салат є надзвичайно гострим і складається з таких інгредієнтів як зелена папайя, часник, перець чилі, сік тамаринда, сік лайма, зелень, арахіс, сушені креветки. Існує кілька варіацій салату, залежно від продуктів, що додаються.

Кунг Сом Пак Руам - ще один тайський суп з дуже незвичайним поєднанням смаків. Основа супу – тушковані овочі, серед яких капуста, морква та зелена квасоля. До них додають омлет, листя тайської акації та перець чилі.

Кунг Кео Ван (Gang Keow Wan) – тайський зелений каррі, дуже популярний серед місцевого населення, і серед туристів. Готується з пасти каррі, кокосового молока, пагонів бамбука, курки, тайського базиліка, баклажанів з додаванням лимонника, лайма та іншої зелені. Страва виходить досить густою і подається з рисом.

Панаенг – м'ясо у гострому кокосовому соусі. Соус на кокосовому молоці виходить дуже густим і в'язким і має незвичайний пікантний смак. Також подається з рисом, який добре вбирає соус.

Смажений рис – повсякденне блюдо для тайців, яке є як прекрасним гарніром, так і універсальною основою для багатьох інших страв. Рис обсмажують з яйцем, цибулею, овочами, травами та спеціями.

Кунг Массаман (Gang Massaman) - солодкий каррі, характерний для кухні південного Таїланду. Його готують з кокосового молока з пастою каррі, додаючи арахіс, корицю та мускатний горіх. Страва подається з картоплею, а європейці люблять її за м'який смак.

Рис із манго та кокосовим молоком – неймовірно ніжна страва, в якій шматочки соковитого стиглого манго подаються викладеними на рис та поливаються солодким соусом, приготованим на основі кокосового молока.

Гай Янг (Gai Yang) – курка, виготовлена на грилі. Дуже популярна страва, яку подають усюди: і в ресторанах, і на візках вуличної торгівлі. Зазвичай таку курку подають із рисом та гострим салатом Сом Там.

Комментарии

0 комментария

Спасибо за Ваш отзыв!